Saturday, October 17, 2015

Plaanid

Et me päris kuu pealt kukkunutena Austraalisse minna ei taha, oleme teinud sujuvamaks kohanemiseks mõningast eeltööd.

Juba enne seda, kui lennukipileteid vaatama asusime, oli meil selge, et lendame Sydney'sse! Mitte sellepärast, et suurlinnana on seal paremad palgad (ja ühtlasi ka kõrgemad üürid), vaid, et see asub strateegiliselt väga hea koha peal - meie lemmikfarmide lähedal (siit lehelt valisime välja oma lemmikfarmid :).
Ehk siis tööd me Sydney's otsida ei plaani, eesmärk on edasi maale liikuda. Aga samas tore oleks veidi seda Austraalia suurlinna uudistada.
Sydney is the capital that every other 
Australian city loves to hate - 
but what that really means 
is that they all want to be just like it: 
sun-kissed, sophisticated 
and self-continent. 
(Lonely Planet. Australia. 2014 ed.)
SYDNEY OPERA HOUSE
au.timeout.com
BONDI BEACH
aquabumps.com
Esimesteks öödeks broneerisin juba ära ka hosteli - Sydney Backpackers - kus koos 14 vandiga ühes toas ööbida saame. Taaskord kokkuhoid. Viie öö eest kahepeale 270 AUD ehk u 170 eurot (India hindadega ei anna võrrelda, eksole). Review'sid lugedes selgitasin välja, et voodi pidi olema kõva kui põrand, tekk õhuke ja padi plastikust aga mis kõige olulisem - prussakaid ei tohiks olla! No loodame parimat. Asukoht on vähemalt super - Sydney CBD ehk südalinnas. Kaarti studeerides olen jõudnud veidi Sydney'ga tutvuda ja märkida ära olulised kohad, mida peame kindlasti külastama, et oma Austraalia asjad korda ajada. Ja meie armas hostel asub ilusti põhimõtteliselt kõikidest olulistest ametiasutustest jalutuskäigu kaugusel!

hostelworld.com
Esmalt tuleks kindlasti ära teha Tax File Number ehk maksunumber, et meid saaks ausalt maksustada (ja et meil oleks lootus ka maksutagastusele!). Selle saab teha alles Austraalia pinnal olles netis ning see saadetakse kuni 28 päeva jooksul postiga. Et meil kindlat aadressi pole, peame selle vist hosteli aadressile tellima (kust me võib-olla kirju kätte ei saa). AGA tean nippi, et mõne päeva möödudes neile helistades on võimalik see 9-kohaline number neilt telefoni teel küsida ;)

Et ausa tööinimesena palka saada, oleks vajalik avada ka pangakonto. Paljud meiesugused rändurid on soovitanud Commonwealth'i student account'i. Netis uudistades sain teada, et see on võimalik ära teha juba Eestis olles, minnes vaid kohapeale pangakaardile kontorisse järgi. Mõeldud-tehtud. Saime kirja vajalike andmetega (kontonr jms), mis koos passiga tuleb pangale esitada ja voila! kaart olemas. Kusjuures ka raha saab sinna peale kantida juba varem, et ei peaks sularahapakkidega Austraaliat vallutama minema. Super võimalus, kasutage kindlasti! Infot saab siit.

Tööotsimiseks ja ka telefonis interneti kasutamiseks oleks loomulikult vaja ka kohalikku telefoninumbrit. Uurimustöö tulemusena võitis (tatadaaaaa...) Telstra operaator! Tõsi, see pidi olema küll kõige kallima kuutasuga, aga sealjuures kõige parema levialaga maapiirkondades. Plaanime võtta mingi netiga paketi, et telefonis hotspot'i tehes ka arvutiga netis surfata. Loomulikult on lähim Telstra esindus mul kaardi pealt juba välja otsitud ja märgitud :D

Paremateks tööväljavaadeteks on plaanis meil Ossule ära teha ka kohalikud tõstukijuhi load (forklift license), kuna masinatega töötajad pidid rohkem hinnas olema ja kuna tal juba ajateenistusest tõstukiga sõitmise kogemus olemas on, siis milleks raisata potentsiaali :D
Praegu olen ühe 2-päevase kursuse talle Sydney's välja otsinud, mis on meie kodu lähedal ja maksab 380 AUD, aga eks siis see selgub täpsemalt.

Tööotsinguteks on oluline kindlasti ka auto olemasolu. Kuidas muidu ühest farmist teise või töölt elukohta vurada. Gumtree.com.au lehel (Austraalia suur sait, kus kõik koguaeg midagi kuulutavad) oleme mõnele nunnukale juba silma peale pannud, ent ka autootsing tuleb ilmselt alles kohapeal tõsisemalt ette võtta. Vähem kui 1500 AUD-iga võib saada küll suht normaalseid masinaid. Kes meie praeguse auto olukorraga kursis on, siis saab aru, et me ei jahi mingeid uusi ega läikivaid - kerge kolin ja põrin on omal kohal!

Nagu te mu eelnevast asjalikust mulast aru saite, asuvad meie unistuste töökohad maal. Suureks sooviks oleks saada tööd mõnes valitsuse poolt reguleeritud valdkonnas, kus on tagatud tööohutus, tasustatud ületunnid ja reguleeritud puhkus. Kuuldavasti ka lihtsamate tööde eest suuremad palgad. Nendeks valdkondadeks olevat teravilja-, puuvilla-, veini- ja suhkrutööstus, kusjuures igaühel neist oma kindel hooaeg. Meie saabumise ajal käib vilgas töö teraviljatööstustes ja sinna me esialgu sihimegi. Kuigi alustuseks oleks hea ka mõni teine normaalne töö :-)

tumblr.com

No comments:

Post a Comment