Thursday, January 21, 2016

Veinihooaeg hiilib ligi...

Oleme end nüüdseks oma majakeses ilusasti sisse seadnud ja majanaabridki juba kohale jõudnud. 
Siiani olemegi aega sisustanud trennis käimisega. Täiesti juhuslikult avastasime kodust umbes 20 min jalutuskäigu kauguselt spordiklubi, kus on ka bassein ning mullivann! Seal viimases istub põhiliselt Ossu, sel ajal kui ma trennis rügan :D

Casellas oleme ka juba mõnel koolituspäeval käinud. Esimene neist oli tutvustuspäev, kus põhiliselt firmast ja tööohutusest räägiti. Austraalia üks suurimaid veinieksportijaid Casella alustas oma tegevust umbes 40 aastat tagasi väikse perefirmana ja perekond Casella juhib seda ka siiani. Viimastel aastatel on toodang kõvasti kasvanud (eriti pärast kuulsa Yellow Tail veini väljatöötamist aastal 2001). Muide Casella Winery boss John Casella on üks väga tark mees ja lisas esimese veinitootjana pudelitele keeratava korgi (ettekandjate unistus, eks ole ;)



Casella firma suurusest annab aimu ka tõsiasi, et hetkega võib üks Casella töötaja kogemata ajada maha nii palju veini, kui terve Riverina (Griffithi ümbruskond) veinikad suudavad päevaga toota...
Veinimahuteid on tõesti palju, et keeruline on orienteeruda. Suurimad neist sisalsavad endas u 1,1 miljonit liitrit veini (ühes tünnis!!!).

www.enoarquia.com
Täna oli meil aga selline vahva päev, et saime oma töökostüümid selga ajada, alal ekskursiooni teha, ise voolikute ühendamist harjutada (igaks juhuks nii, et tünnides oli vesi) ning õppevideosid vaadata: seda kõike 8h palgaga $27 tunnis :)

Hommik algas päris huvitavalt. Ärkasin umbes kell 3 öösel üles vinguhaisu peale ja ehmatasin täitsa ära... Tõusin üles vaatamaks maja üle, et ega meil midagi kärssa... Polnud nagu leeke näha ja läksin tagasi magama mõttega, et äkki keegi loll põletab salaja öösel kulu (sest tuleohu tõttu seda praegu teha ei tohi). 
Kui kahe tunni pärast äratuskell helises, kuulsime väljas päris tugevat tuletõrjealarmi ja vinguhaisust oli pea suisa uimane. Kooserdasime kohe akna juurde, kust poolt alarm kostus ja ikka päris lähedal (ülejärgmine maja meist) nägime leeke lahmamas... Päris hirmus... Õue kobides oli õhk vastikult kuum ja vingust paks, tänav oli täiesti üleujutatud... Maja oli ikka täiesti ära põlenud ning siis sain end kiruda, et kaks tundi varem rohkem ei uurinud ega tuletõrjet kutsunud. Ei tea, kas keegi seal majas sees oli, aga ikka veits paha tunne jäi sisse..

Koolitus Casellas algas 6:30 hommikul ja sättisime end sinna juba kella 6, kuna teekond parklast kogunemiskohta on päris pikk. Väravast sisse pääseb oma isikliku sõrmejälje vastavale kohale lömitamisega. Samamoodi (läbi sõrmejälje) toimub ka sisse- ja väljalogimine. Kui unustad seda teha, siis on paha lugu küll, aga jääd palgast ilma, palu palju tahad :D

Hommikul jagati meid rühmadesse, igas rühmas umbes kaheksa inimest. Oma nime tuvastamine on Casellas väga huvitav, tavaliselt olen ma Greta Majaapura. Nii et kui keegi "Gret" või "Grts" ütleb, olen ma igaks juhuks platsis :D Täna nt kuulsin ma oma nime kaks korda. Algul kobisin ühte gruppi, jõudes juba seal kõigiga tutvuda, aga hiljem oleks mu nimi nagu uuesti kõlanud ja muutsin gruppi, avastates sealt Ossu ja veel 5 eestlast ning 2 sakslast. Juhendaja oli küll austraallane :D 

Casellas toimub töö 24h järjest. Täna selgus ka meie vahetus: afternoon ehk 14:30 - 22:30. Algul mõtlesime, et soovime öist, kuna palgatariif seal suurem. Hiljem avastasime, et nädalavahetusega läheb see magamine ikka väga sassi ja oled tööl koguaeg nagu uimane kana.. Seetõttu ei viitsinud endale öövahetust nuruma minna. Magamise mõttes on meie õhtune vahetus ka kõige normaalsem, kuigi üllatavalt paljud just pelgasid seda vahetust, et päev läheb raisku jms.. Tulimegi ju siia töötama! Nädalavahetus on muidu vaba, juhul kui ületunde ei saa. Palk õhtuses vahetuses on $32,75 tunnis (ilma ületundideta), nii et ei kurda :D

Saime Ossuga ka ühte tiimi, kus on meie 2 + 1 veel + juhendaja. Ülesandeks veinide jahutamine ning veinirekkadele voolikute ühendamine (chiller and trucks). Enamuse ajast saamegi voolikutega möllata. Juhendaja ütles, et umbes 60% ajast saame ringi luusida ja ühendamiseks vajalikke asju otsida :D
Kuuldavasti pidi chiller'ite tööd jaguma päris kauaks, nii et kui lahti ei lasta, saame loodetavasti Casellas chill'ida aprilli lõpuni :)
Siin alloleval pildil on näha kohta, kus põhiliselt töötama hakkame:
www.sv-doodlebug.com
Esimesel päeval saime kätte ka oma uniformid: 3 oranži särki, 2 paari lühikesi pükse ning jäiga ninaga tööjalatsid.
Riietuskood on päris karm: ei tohi olla mitte mingeid ehteid (va abielusõrmus), lakitud küüsi ja isegi telefoni ei või isegi taskusse pista. Kõik selleks, et vältida "lisaainete" veini sisse sattumist :)
Toreda töövormi juurde lisandub ka oranž ehitaja-kiiver, raadiosaatja, päikseprillid ning kindad - ühesõnaga oleme väga varustatud.

Homme on veel üks treeningpäev. Ossul järgmine nädal ka üks päev trucks'is. Muidu peaks algama töö 1. veebruaril. Ootame huviga ja loodame, et tuleb lahe aeg!

Casella kingitused

Tööriietuse ja -jalatsite stiilinäited:

Need kossid!! :D

Ossu ütles, et ta näeb nii välja nagu Casella pervert, hahaaa :D

Tulevased Estraallased! Kui teil tekkis Casella vastu huvi, siis jätkake lugemist:

KUIDAS CASELLASSE SAADA?

 Eestlased on siin väga hinnas ja Casellas iga aasta on neid vähemalt 60% kogu hooajalisest tööjõust.
See aasta kandideeris ligi 900 inimest 150 kohale ja meile öeldi, et tööle võeti peamiselt need, kes läbisid füüsilise- ning narkotesti. 

Siin salanipid, kuidas saada Casellasse tööle:
1) ole eestlane;
2) heas vormis;
3) kaine;
4) sõida intervjuule kaugelt kohale;
5) pea meeles, et kandideerimine on juba oktoobri lõpus.

Nagu nägite, pole eelnev kogemus või tutvused kuigi oluline. Samas Casellas töötamine annab arvestatava kogemuse CV-sse lisamiseks ;)

Tutvustuspäeval öeldi meile, et Casellal on täitsa sihilikult nii kõrged palgad ja head töötingimused. Väidetavalt on nende eesmärk backpacker'ite seast "riisuda koor". Et kõik, kes seal töötanud, räägiksid oma kodumaal asuvatele Austraalias töötamisest unistavatele osavatele sõpradele, kui hea töökoht Casella on :)


No comments:

Post a Comment